Zielone oliwki są podstawą kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej, nic więc dziwnego, że mają wiele zastosowań. Są one często spożywane jako przekąska, ale można je również stosować w kuchni jako dodatek smakowy. Oliwki zielone są słone i lekko gorzkie, dlatego też sprawdzają się w rozmaitych potrawach, które wymagają słonego smaku. Na początek można ich użyć w sałatkach, jako dodatek do zup i gulaszu, a nawet jako składnik ulubionej marynaty.
To pyszny sposób na wykorzystanie dodatkowych oliwek, które możesz mieć w swojej spiżarni. Będziesz potrzebować tylko pięciu składników, w tym samych oliwek!
Ten dip doskonale komponuje się z chipsami pita lub warzywami jako przekąska lub przystawka. Świetnie nadaje się też do kanapek z indykiem, burgerów i nie tylko!
Jest to łatwa przystawka, którą można przygotować z wyprzedzeniem i podać z krakersami lub chipsami pita. Świetnie nadaje się też jako dodatek do deski serów!
Ta kanapka z serem, sałatą i pomidorami oraz zielonymi oliwkami to aromatyczna kombinacja, która zaspokoi głód o każdej porze dnia.
Ten sos jest idealny do letnich sałatek, zwłaszcza tych z pomidorami i ogórkami.