Destylacja domowego alkoholu, a więc popularnego bimbru, jest to w zasadzie prosta i w małym stopniu skomplikowana procedura. Przygotowanie do jej przeprowadzenia wiąże się jedynie z posiadaniem odpowiedniego sprzętu, w postaci destylatora, a także pomocnych przedmiotów i akcesoriów, jak chociażby rurki do destylacji.
Destylacja z pomocą odpowiedniego sprzętu i oprzyrządowania, opiera się na wykorzystywaniu drożdży, które to doprowadzają do fermentacji cukrów. To w wyniku tego właśnie procesu, powstaje substancja zwana zacierem fermentacyjnym, która już na tym etapie posiada w sobie alkohol, stanowiący jej produkt uboczny. Aby uzyskać wspomniany zacier, należy wsypać do destylatora około kilograma cukru, dwa razy więcej wody, a także paczkę odpowiednich drożdży i łyżkę sody oczyszczonej. Gdy wszystkie z tych składników znajdą się wewnątrz destylatora do bimbru, wówczas całość powinno się właściwie wymieszać, a następnie odczekać destylator wykona swoją pracę. Dzięki niej możliwe będzie uzyskanie czystego alkoholu, który to następnie będzie mógł być bez przeszkód spożywany. Warto pamiętać o tym, że podczas tworzenia własnego, domowego bimbru, można wykonać również swój własny destylator do jego produkcji. W tym celu przydatne mogę stać się przedmioty takie jak pojemna butelka, specjalny wężyk napowietrzający, jak również zaworek. Posłużą one do budowy destylatora do bimbru domowej konstrukcji, który w równie dobry sposób posłuży jako sprzęt do produkcji bimbru.