Jeśli masz celiakię, trwającą całe życie reakcję immunologiczną na gluten, która powoduje uszkodzenie jelita cienkiego, to unikanie glutenu jest konieczne dla twojego zdrowia. Ale dla większości ludzi, wycinanie glutenu może w rzeczywistości spowodować więcej szkody niż pożytku.
Oto kilka przypadków, kiedy dieta bezglutenowa może być odpowiednia:
Osoby chore na celiakię muszą unikać wszystkich pokarmów zawierających pszenicę, żyto lub jęczmień (w tym chleba, makaronu i płatków śniadaniowych), ponieważ wywołują one odpowiedź immunologiczną, która uszkadza wyściółkę jelita cienkiego. Może to prowadzić do niedożywienia i innych komplikacji, jeśli nie jest leczone, więc dieta bezglutenowa przez całe życie jest niezbędna dla osób z celiakią. Taką dietę możesz zamówić z cateringu znajdującego się na stronie https://www.fit-bag.pl/dieta/bez-glutenu/.
Niektórzy ludzie zgłaszają, że czują się lepiej, gdy unikają glutenu – nie dlatego, że wywołał on reakcję alergiczną, ale dlatego, że wierzą, że w jakiś sposób poprawił ich zdrowie. Nie ma naukowych dowodów na to, że unikanie glutenu pomoże w leczeniu tych objawów; w rzeczywistości nie ma jeszcze nawet jasnej definicji nieceliakalnej wrażliwości na gluten (więcej na ten temat poniżej).
Jeśli oczekujesz i musisz ograniczyć węglowodany z powodu cukrzycy ciążowej, to powinnaś porozmawiać z lekarzem o tym, ile glutenu możesz jeść. Ogólnie rzecz biorąc, najlepiej jest unikać glutenu, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią, ponieważ nie ma dowodów, że jest on bezpieczny w tych sytuacjach.