Kiedy warto zdecydować się na dietę bezglutenową?

Jeśli masz celiakię, trwającą całe życie reakcję immunologiczną na gluten, która powoduje uszkodzenie jelita cienkiego, to unikanie glutenu jest konieczne dla twojego zdrowia. Ale dla większości ludzi, wycinanie glutenu może w rzeczywistości spowodować więcej szkody niż pożytku.

Oto kilka przypadków, kiedy dieta bezglutenowa może być odpowiednia:

Jeśli masz celiakię

Osoby chore na celiakię muszą unikać wszystkich pokarmów zawierających pszenicę, żyto lub jęczmień (w tym chleba, makaronu i płatków śniadaniowych), ponieważ wywołują one odpowiedź immunologiczną, która uszkadza wyściółkę jelita cienkiego. Może to prowadzić do niedożywienia i innych komplikacji, jeśli nie jest leczone, więc dieta bezglutenowa przez całe życie jest niezbędna dla osób z celiakią. Taką dietę możesz zamówić z cateringu znajdującego się na stronie https://www.fit-bag.pl/dieta/bez-glutenu/.

Jeśli zdiagnozowano u Ciebie nieceliakalną wrażliwość na gluten

Niektórzy ludzie zgłaszają, że czują się lepiej, gdy unikają glutenu – nie dlatego, że wywołał on reakcję alergiczną, ale dlatego, że wierzą, że w jakiś sposób poprawił ich zdrowie. Nie ma naukowych dowodów na to, że unikanie glutenu pomoże w leczeniu tych objawów; w rzeczywistości nie ma jeszcze nawet jasnej definicji nieceliakalnej wrażliwości na gluten (więcej na ten temat poniżej).

Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią

Jeśli oczekujesz i musisz ograniczyć węglowodany z powodu cukrzycy ciążowej, to powinnaś porozmawiać z lekarzem o tym, ile glutenu możesz jeść. Ogólnie rzecz biorąc, najlepiej jest unikać glutenu, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią, ponieważ nie ma dowodów, że jest on bezpieczny w tych sytuacjach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

12 + 8 =