Czym charakteryzuje się tureckie jedzenie?

Historia

Kuchnia turecka rozwijała się przez wieki i jest pod wpływem wielu kultur, takich jak bizantyjska, osmańska, grecka, bałkańska i arabska. Jest znana z tego, że jest zdrowa, zdrowa i prosta. Kuchnia turecka jest zróżnicowana, z wpływami z całego świata. 

Charakterystyczne produkty wykorzystywane w tureckiej kuchni

– mięso jest główną częścią tureckiej diety. Wołowina jest uważana za ważny składnik wielu tradycyjnych potraw, takich jak kebaby i jagnięcina duszona z warzywami. Kurczak jest również wykorzystywany na wiele różnych sposobów,

– ryby są często spożywane w Turcji, ale nie tak często jak mięso czy drób. Świeże ryby można znaleźć w większości menu w restauracjach wzdłuż wybrzeża Morza Egejskiego lub w restauracjach rybnych w pobliżu słynnego targu rybnego w Stambule zwanego „Balık Pazarı” (Targ Rybny),

– owoce i warzywa są obficie wykorzystywane w kuchni tureckiej, aby dostarczyć witamin w miesiącach zimowych, kiedy świeże produkty nie są dostępne w lokalnych gospodarstwach. Świeże owoce, takie jak melon, morele i winogrona są popularnym wyborem do deserów przez cały rok.

– ziarna takie jak pszenica bulgur czy ryż.

Gdzie można kupić?

Wiele z nich i innych można dostać pod wskazanym adresem: https://tureckiesmaki.pl/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiem − trzy =