Kawa to jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie. Od XIV wieku, kiedy to pojawiła się w Europie, jej spożycie stale rośnie. Warto jednak pamiętać o tym, że są różne kawy, o różnym smaku i o różnej intensywności palenia. Nie bez znaczenia jest także sposób jej przygotowania.
Na smak kawy w filiżance wpływ ma jej gatunek, sposób palenia, producent, a nawet sposób przechowywania. Podstawą jest jednak to, w jaki sposób jest przygotowywana bezpośrednio przed podaniem. Pierwszy krok to mielenie kawy. Większość kaw można kupić już zmielone, gotowe do zaparzenia. W tym przypadku napój przygotowywany jest w ekspresach przelewowych i kawiarce. Można ją także zalać wrzątkiem bezpośrednio w filiżance lub szklance. Coraz więcej zwolenników ma jednak kawa kupowana w ziarnach, którą mieli się bezpośrednio przed zaparzeniem. Do łask wracają tradycyjne młynki do kawy, ręczne i elektryczne. Młynek taki można nabyć na stronie https://labuna.pl/. Świeżo zmielona kawa jest dużo bardziej aromatyczna, przez co picie jej sprawia większą radość spożywającym. Kawę mieloną można zaparzać tak samo, jak taką kupioną w sklepie. Popularne są też automatyczne ekspresy do kawy, które same mielą i parzą kawę.