Jednym ze znaków rozpoznawczych Izraela są produkowane tam od wieków wina koszerne. Charakteryzują się one szczególnym, szlachetnym profilem sensorycznym oraz ściśle skodyfikowanym procesem produkcji. Zatem, jakie są główne cechy rozpoznawcze win koszernych? Z jakimi daniami warto łączyć te klasyczne, izraelskie trunki?
Dane wino może być traktowane, jako koszerne pod warunkiem, że spełnia kilka podstawowych zasad. Tak więc musi być ono produkowane wyłącznie przez Żyda religijnego. Co więcej, użyte do jego produkcji winogrona powinny być zbierane z krzaków, które mają minimum 4 lata i są niepoprzedzielane innymi roślinami. Inne zasady mówią o tym, iż maszyny wykorzystywane do produkcji win koszernych nie mogą być użytkowane w celu produkcji innych, niekoszernych trunków. Więcej o samych zasadach produkcji win pochodzących prosto z Izraela można dowiedzieć się ze strony ich dystrybutora pod adresem https://www.profilwino.pl/pl/c/Koszerne/93.
Wina koszerne nie są jedynymi dosyć oryginalnymi winami dostępnymi w naszym kraju. Coraz większą popularnością wśród polaków zaczynają się również cieszyć trunki pochodzące z Republiki Południowej Afryki (RPA). Oczywiście, nie jest to kraj typowo winiarski, ale zważywszy na panujące w nim warunki klimatyczne stanowi on idealną lokalizację dla upraw najbardziej szlachetnych, europejskich szczepów winorośli. Z przykładową ofertą win prosto z RPA można się zapoznać między innymi na stronie internetowej https://www.profilwino.pl/pl/c/RPA/111.