Herbatę pijemy codziennie. Trudno sobie wyobrazić egzystencję bez niej. Towarzyszy nam przy spotkaniach towarzyskich, ale też kiedy chcemy pobyć chwilkę samotnie w zaciszu domowym. Ma nieocenione właściwości zdrowotne, dlatego jej wybór powinien być racjonalnie przemyślany.
Wiele się mówi o zaletach herbaty zielonej. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, że istnieje wiele jej rodzajów. Na szczególną uwagę zasługuje matcha. Wyraźnie wybija się ona ponad przeciętność, ze względu na metody uprawy i spożywania. Powstaje z dokładnie zmielonych liści, w konsekwencji przypominając puder.
Tworzona jest z liści krzewów rosnących w miejscach mniej wyeksponowanych na słońce. Dzięki temu posiada swoje unikalne cechy. Między innymi zawiera wiele antyoksydantów, które zapobiegają procesom starzenia oraz składników mineralnych i witamin A, C, E, które dbają o dobrą kondycję skóry i włosów. Matcha potrafi mocniej niż inne herbaty pobudzić do działania i aktywności, ze względu na zawartość kofeiny. Pomaga ona także orzeźwić umysł stopniowo i spokojnie, bez gwałtownych skoków ciśnienia. Nadzwyczajne cechy wynikają również ze sposobu jej przyrządzania. Jako, że jest ona sypka jak puder, do organizmu wchłaniane są substancje rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie i to ze zdwojoną siłą.
Matcha to niezwykle aromatyczna i pachnąca herbata, o intensywnym zielonym kolorze. To połączenie wyrafinowanego smaku z olbrzymią dawką energii. To idealna alternatywa dla kawy, przewyższająca ją pod względem właściwości zdrowotnych. Sprawdzi się w momentach, kiedy daje się odczuć nagły spadek mocy.