W dzisiejszych czasach coraz bardziej popularna na naszych stołach staje się kuchnia międzynarodowa. Któż z nas nie lubi japońskiego sushi czy amerykańskich naleśników oblanych właśnie syropem klonowym, na którym się tutaj skupimy. Mało kto wie, że powstaje on poprzez odparowanie wody z soku klonowego, który pozyskuje się z pni drzew klonowych, nacinając je w specjalny sposób lub wydrążając w nich otwory przez które wycieka.
Najważniejsze jest to, że syrop ten nie zawiera żadnych konserwantów i jest naturalnym słodzikiem. W jego skład wchodzi wiele soli mineralnych, witaminy (głównie z grupy B, jak B2, B5 i B6), kwasy organiczne, polifenole i antyoksydanty. Przy czym nie każdy syrop ma taki sam skład, zależy on bowiem od rodzaju klonu z którego pozyskuje się sok. Zawartość cukru jest zwykle na poziomie 1,5 – 3%. Pamiętajmy że jest dobrze rozpuszczalny w wodzie i jest nie zawiera pustych kalorii, wczym jest lepszy od zwykłego cukru.
Syrop klonowy jest świetnym zamiennikiem cukru, stosowany może być więc w kuchni przez każdego komu zależy na zdrowym trybie życia. Trzeba pamiętać jednak, że składa się on głównie z sacharozy, więc nie można spożywać go w nadmiernych ilościach. Przez swoje bogate właściwości znajduje również zastosowanie w lecznictwie. Wspiera między innymi procesy oczyszczania wątroby, czy regenerację skóry. Warto pomyśleć więc o maseczce na twarz z syropem klonowym. Nadaje się on do tego idealnie, zwłaszcza że nie wywołuje tak silnych reakcji alergicznych jak miód.
Jeśli myślisz o syropie klonowym sklep internetowy to dobre rozwiązanie, gdyż w sklepach stacjonarnych bywa trudno dostępny. Stacjonarnie znajdziesz go w sklepach z artykułami kuchni międzynarodowej, dużych supermarketach na dziale kuchni świata, a także w dyskontach podczas akcji tematycznych.