Dezynfekcja termiczna – co to jest i jak działa?

Dezynfekcja termiczna jest metodą zabijania mikroorganizmów poprzez podgrzanie ich do temperatury, która jest wystarczająco wysoka, aby spowodować zniszczenie ich ścian komórkowych lub denaturację białek. Jest to bardzo skuteczny sposób na zapobieganie ASF.

Najczęściej stosowaną metodą dezynfekcji termicznej jest ciepło suche (piece, suszarki, mikrofale). Temperatura musi być odpowiednio wysoka, aby zabić wszystkie mikroorganizmy. Istnieją dwa rodzaje ciepła:

Ciepło suche

Ciepło szybciej niż zimno przenika przez powierzchnie przedmiotów. Suche ciepło niszczy mikroorganizmy poprzez gotowanie ich w temperaturze powyżej 100°C. Suche ciepło jest skutecznym sposobem niszczenia bakterii i zarodników, ponieważ te organizmy są zabijane, gdy są wystawione na działanie temperatury powyżej ich minimalnej temperatury przeżycia (MST) przez długi okres czasu. MST jest różna dla różnych organizmów i zależy od takich czynników jak wilgotność i ekspozycja na światło słoneczne lub inne źródła energii promienistej.

Ciepło mokre

Ogrzewanie na mokro polega na zanurzeniu przedmiotów we wrzącej wodzie lub parze o temperaturze 60°C lub wyższej na 30 minut lub dłużej. Ta metoda jest skuteczna w stosunku do bakterii, ale nie zawsze jest skuteczna w stosunku do przetrwalników, ponieważ niektóre przetrwalniki mogą przetrwać dłużej niż 30 minut we wrzącej wodzie lub parze o temperaturze 60°C lub wyższej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewiętnaście − jeden =