Szybka obróbka warzyw i ziół – przydatne akcesoria

Praca w kuchni to zajmujące zajęcie. Każdemu, kto przychodzi „na gotowe”, może wydawać się, że potrawy magicznie się wyczarowują, a stos naczyń sam się myje. Niestety – tak się nie dzieje. Pracochłonność kulinarnych czarów sprawia, że niezastąpione stają się skuteczne, profesjonalne akcesoria kuchenne.

Gotowanie w dobrym stylu

Sprzymierzeńcem każdego szefa kuchni – choćby amatora – jest zestaw zawsze ostrych noży. Dlaczego zestaw? Ponieważ nie każdy nóż nadaje się do wszystkiego. Można stracić bezcenny czas na próbie pokrojenia chleba nożem do filetowania lub obierania warzyw bez specjalnej obieraczki. Aby ułatwić sobie życie, władca kuchni powinien zaopatrzyć się w dobre noże na każdą okazję. Taki zestaw można wybrać gotowy lub skompletować sobie dowolnie choćby tutaj: https://profesjonalne-noze.pl/. Posiadanie wyboru w kuchni sprawia, że ekspresowo dobieramy sobie potrzebny sprzęt, zamiast testowania – co w tym przypadku będzie działało?

Zapach kuchni

Drobno pokrojone warzywa, zapach ziół… A właśnie – zioła. Nowoczesne wynalazki dają możliwość jeszcze szybszego ich obrobienia. Nożyczki do ziół to kolejne udogodnienie dla zapalonego kucharza. Wystarczy odciąć gałązkę z doniczki lub chwycić pęczek szczypiorku i – nie używając deski do krojenia – rozdrobnić je bezpośrednio do miski czy garnka. 

Warzywa krojone są jednak na desce, a tu warto powiedzieć o jednej rzeczy. Domownicy są mięsożerni? Dobrze by było zakupić oddzielne deski do krojenia warzyw, a oddzielne – do mięs. Warzywa często spożywane są bez obróbki cieplnej, a w ten sposób uchronimy się przed ewentualnymi bakteriami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy × cztery =