Z czego słynie kuchnia indyjska?

Kuchnia indyjska od bardzo wielu lat cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Kojarzy się przede wszystkim z licznymi przyprawami, które zachwycają intensywnym aromatem, ale także z pikantnością oraz dużą ilością warzyw. Najbardziej charakterystycznym daniem jest curry przyrządzane na różne sposoby – w zależności od regionu tego pięknego kraju. Przepisy na sztandarowe potrawy kuchni indyjskiej znajdziemy na stronie https://www.kuchnieorientu.pl/kuchnia-indyjska-poznaj-najbardziej-popularne-potrawy/.

Bogactwo przypraw i naturalne składniki

Kuchnia indyjska jest bardzo niejednorodna, ponieważ na północy królują głównie dania mięsne z dodatkiem ciężkich sosów, natomiast na południu prym wiodą raczej zupy i potrawy wegetariańskie przygotowywane na bazie roślin strączkowych, ryżu oraz mleczka kokosowego. Łącznikiem są z pewnością niezliczone przyprawy dodawane zarówno do tradycyjnych posiłków obiadowych, jak i deserów, a nawet napojów. Zaliczamy do nich m.in. kurkumę, kmin, imbir, sproszkowane chilli, goździki, czarnuszkę, kolendrę i kozieradkę.

Stosuje się tutaj ponadto często specjalne mieszanki przypraw, z których najbardziej popularną jest garam masala. Pozwala ona w znacznym stopniu wzbogacić smak dań i dodaje im oryginalnego, wyrazistego aromatu. Wyróżnikiem kuchni indyjskiej jest również wykorzystywanie do gotowania niemal wyłącznie naturalnych składników, czyli jak najmniej nieprzetworzonych. Wiele z nich zawiera antyoksydanty – substancje zapobiegające rozwojowi groźnych chorób i chroniące organizm przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych.

Kilka słów na temat sztandarowych potraw

Podstawowym daniem kuchni indyjskiej jest curry, przypominające nieco nasz rodzimy gulasz. To nic innego jak kawałki mięsa drobiowego lub baraniego oraz owoce morza zanurzone w gęstym, pikantnym sosie, którego kluczowym elementem jest mleczko kokosowe i rozmaite przyprawy. Niekiedy zagęszcza się go dodatkowo zmielonymi migdałami, ewentualnie orzechami nerkowca. Curry może być podawane w wersji łagodnej, ostrej albo słodkiej. 

Pozostałe warte wspomnienia potrawy to również:

– kurczak tandoori – zamarynowany w przyprawach i jogurcie, a następnie pieczony w glinianym, tradycyjnym piecu

– tikka masala – grillowane lub smażone filety z kurczaka w sosie śmietanowym masala (na bazie pomidorów)

– kofta – szaszłyk z kawałkami mięsa mielonego

– samosa – trójkątne pierożki nadziewane farszem mięsno-warzywnym i smażone w głębokim tłuszczu

– pakora – warzywa zanurzone w cieście wykonanym z mąki z ciecierzycy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewiętnaście − 19 =